Een domeinnaam is de basis van je website. Het toont de professionaliteit aan van je website, zorgt voor de herkenning van je merk en laat zien waar je website over gaat. Het kiezen van zo’n domeinnaam is echter niet zo’n gemakkelijke opgave. Veel domeinnamen zijn tegenwoordig al bezet, waardoor het je al gauw een paar centen kost om jouw gewenste domeinnaam te gebruiken. Eerst zul je echter moeten weten wat een goede domeinnaam nou precies definieert en wat een domeinnaam nou precies betekent.

Domeinnaam registreren

Voordat je begint met het creëren van een website zul je een domeinnaam moeten vastleggen. Dit doe je voor het maken van de website, omdat je niet achteraf je website wilt hebben gemaakt aan de hand van een naam die niet beschikbaar is. Je zult vooraf dus moeten checken of je gewenste domeinnaam nog beschikbaar is met de gewenste extensie. Dit kun je op een grote hoeveelheid websites checken. Vaak zijn dit hosting providers waarbij je direct een hostingpakket kunt bestellen. Let op! dit hoef je niet bij dezelfde hosting provider te doen. Het is ook mogelijk om een domeinnaam bij een bepaalde hosting provider vast te leggen en een hostingpakket bij een andere hosting provider.

Domeinnaam extensie

Naast de beschikbaarheid van een geschikte domeinnaam is het ook belangrijk dat de gewenste extensie ook vrij is. Er zijn een hoop beschikbare extensies, maar welke moet je nou eigenlijk kiezen?

 

  • Kies .nl bij een Nederlandse website. De extensie .nl maakt de bezoeker direct duidelijk dat het om een Nederlandse website gaat, wat kan bijdragen aan het vertrouwen van een consument in de website. Mocht je een Nederlandse website willen maken, kies dan dus voor .nl.
  • Kies .com of .eu bij een website die internationaal georiënteerd is. Mocht je bedrijf ook in het buitenland actief zijn, kies dan voor .com. Mocht je alleen binnen europa actief zijn, dan is .eu ook een goede optie. Deze opties geven je website een internationale uitstraling.

Mocht je alleen een Nederlandse website hebben, dan valt het aan te raden om toch ook de extensies .com en .eu van je domeinnaam vast te leggen. Mocht je ooit internationaal willen gaan, dan komt dit altijd van pas. Daarnaast voorkomt het dat andere geïnteresseerden er vandoor gaan met jouw naam of je website imiteren.

Goede domeinnaam

Een goede domeinnaam is niet zomaar gevonden. Dit is een langdurig proces van wikken en wegen. Een goede domeinnaam is goed te onthouden, makkelijk uit te spreken en maakt duidelijk waar de website over gaat. Deze drie hoofdpunten zul je dus in acht moeten nemen bij dit proces. Zowel voor Google als voor de consument zijn deze punten van belang. Wanneer je domein voldoet aan alle drie de punten, dan valt het aan te raden om deze vast te leggen.

Bron: https://xhosting.nl